Γιατί τα άλογα να βρίσκονται σε μόνιμη ”καραντίνα” ;

Αυτή η περίοδο που διανύουμε είναι πραγματικά πολύ δύσκολη για το ανθρώπινο είδος. Πρώτη φορά στην Ιστορία βιώνουμε ”καραντίνα” παγκοσμίως! Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από άρθρα επιστημόνων που μας λένε πως  η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου, όχι μόνο στην ψυχική. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με  έρευνες, είναι πιθανότερο να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, μειωμένες νοητικές λειτουργίες, κατάθλιψη και τελικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Σε βάθος χρόνου η μοναξιά έχει συνέπειες ανάλογες του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας. Επίσης ο περιορισμός διαρκείας μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη, όπως επίσης σε κόπωση και ηθική παρακμή.

Και εδώ ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να αναρωτηθούμε: Γιατί τόσα πολλά άλογα παγκόσμια ζουν όλη τους τη ζωή σε συνθήκες αορίστου χρόνου ”καραντίνας” ; Αυτές οι συνθήκες δεν είναι υγιής  και δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να προβάλλονται ως φυσιολογικές για την ευζωία των ίππων.

Η αλληλεπίδραση με ένα άλογο όπως και η φροντίδα του, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες και συναρπαστικότερες εμπειρίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος και σίγουρα όλοι θέλουν το καλύτερο δυνατό για το άλογο. Πολλές φορές όμως μπορεί να υπάρξει μεγάλη ασάφεια για το τι συνεπάγεται αυτό το καλύτερο δυνατό για το εξημερωμένο άλογο. Δυστυχώς, αρκετές πηγές πληροφοριών όπως και πολλά δημοσιεύματα που σχετίζονται με την φροντίδα του αλόγου, μπορεί να είναι παραπλανητικά και συχνά βασίζονται στην εμπορία των προϊόντων και υπηρεσιών και όχι στις πραγματικές ανάγκες του αλόγου. Αυτό αφήνει τους περισσότερους ιδιοκτήτες μπερδεμένους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, οι ιδιοκτήτες να εκπαιδεύονται συνεχώς για τις βέλτιστες πρακτικές στην φροντίδα των αλόγων, να παίρνουν ερεθίσματα από άλλους έμπειρους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες που έχουν ‘horse friendly’ φιλοσοφία, και να ενημερώνονται συνεχώς από τις έρευνες. Μέσα στα χρόνια, οι ερευνητές έχουν μελετήσει διεξοδικά την εξέλιξη των αλόγων και διαπίστωσαν πως ο τρόπος που ζουν τα ελεύθερα άλογα στη φύση μπορεί να σταθεί εξαιρετικός οδηγός για τη φροντίδα των εξημερωμένων αλόγων.

Η επιβίωση του αλόγου στη σύγχρονη εποχή οφείλεται στην ικανότητα του να ζει και να συνεργάζεται με τους ανθρώπους, διατηρώντας παράλληλα τα βασικά χαρακτηριστικά που το οδήγησαν στην επιβίωση του. Η κατανόηση αυτών των βασικών χαρακτηριστικών είναι το κλειδί για την καλύτερη ευζωία και υγεία του αλόγου.

Με βάση το κληρονομικό τους υπόβαθρο, τα άλογα έχουν τρεις βασικές ανάγκες για μια υγιή ζωή: την ανάγκη μετακίνησης, την ανάγκη για μια ποικιλία τροφών (ποικιλία χορταριών-βοτάνων-θάμνους-τρυφερά κλαδιά) και την ανάγκη για μια ιεραρχική κοινωνική δομή.

Αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αλόγων προσφέρουν στα άλογα τους ασφαλής και πολλές φορές ακριβούς σταύλους, πλούσια μικρά γεύματα και μια γενική περιποίηση, αυτό γίνεται συνήθως για να καλύψουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των αλόγων. Η προσεκτική μελέτη των τριών βασικών αναγκών του αλόγου είναι πρωταρχικής σημασίας για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο τα άλογα θα ωφεληθούν περισσότερο .

ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ – Ένα άγριο άλογο καλύπτει πολλά χιλιόμετρα την ημέρα αναζητώντας τροφή. Περπατά σε ομαλά και ανώμαλα εδάφη και αυτά τα ερεθίσματα επιδρούν σημαντικά στο σώμα του, στους τένοντες και στις οπλές του. Η βασική βιολογία του αλόγου απαιτεί καθημερινό βάδισμα (ή και τρέξιμο) σε έδαφος παρόμοιο με τον φυσικό βιότοπο του. Είναι επόμενο και λογικό πως τα εξημερωμένα άλογα που δεν μπορούν να κινηθούν ούτε 2 χιλιόμετρα στο καθημερινό τους περιβάλλον να είναι ευαίσθητα σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Τα άλογα έχουν ένα πολύ μικρό στομάχι και ένα πολύ μακρύ έντερο έτσι ιδανικά πρέπει  να έχουν πρόσβαση σε μικρές δόσεις τροφής, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν με τον δικό τους ρυθμό μικρά και συχνά γεύματα για πολλές ώρες την ημέρα. Συνεπάγεται λοιπόν πως η καθημερινή φυσική κίνηση του αλόγου είναι απαραίτητη για την κίνηση του φαγητού μέσω του πεπτικού τους συστήματος και έτσι να διατηρείται χωρίς προβλήματα.

Εμείς άραγε πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς κίνηση; Και τι επιπτώσεις έχει στον άνθρωπο η ακινησία; Τροφή για σκέψη…..

ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ – Μια άλλη βασική ανάγκη του αλόγου είναι η πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα φυτικών ειδών ώστε να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιή η χλωρίδα του εντέρου του. Μην ξεχνάτε πως τα άλογα είναι χορτοφάγα και όχι καρποφάγα οπότε όσο πιο απλή η διατροφή τους τόσο το καλύτερο. Η διαρκής περίοδος της μάσησης στα άλογα είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία τους. Πρέπει λοιπόν να μαθαίνουμε για τις ωφέλιμες ποικιλίες χορταριών, θάμνων, καρπών δέντρων και βοτάνων και να μαθαίνουμε να διακρίνουμε και να αποφεύγουμε οτιδήποτε τοξικό!

Πόση σημαντική άραγε είναι η  σωστή διατροφή για τον δικό μας οργανισμό; Τι επιπτώσεις έχει για εμάς η επαναλαμβανόμενη λάθος διατροφή; Τροφή για σκέψη…..

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ – Τα άλογα έχουν το φυσικό ένστικτο της αγέλης και νιώθουν άνεση και ασφάλεια όταν βρίσκονται μέσα σε κοπάδι. Η ευημερία ενός αλόγου εξαρτάται από τις σχέσεις – φιλίες που συνάπτει με άλλα άλογα, έτσι μπορεί να είναι ένα ισορροπημένο άλογο. Ένα κοπάδι αλόγων (ανεξαρτήτου αριθμού) λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένα δίχτυ ασφαλείας για την ψυχολογία τους διότι υπάρχουν παραπάνω ‘μάτια’ για να προλάβουν να δουν τον  οποιοδήποτε κίνδυνο. Η απώλεια αυτής της ασφάλειας τους δημιουργεί στρες-άγχος. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μπορεί να υποφέρει ένα άλογο που βρίσκεται μόνιμα σε ένα σταύλο, όταν δεν μπορεί να επικοινωνεί ούτε μέσω όρασης και ούτε μέσω αφής με άλλα άλογα. Τα άλογα σε απομόνωση χωρίς κίνηση και παρέα αναπτύσσουν συνήθως έλκη και αρνητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές που δεν παρατηρήθηκαν ποτέ στα ελεύθερα άλογα .

Άραγε τι βαριές επιπτώσεις μπορεί να φέρει σε μας η αορίστου χρόνου καραντίνα; Μπορούμε να αντέξουμε να μείνουμε μέσα σε ένα διαμέρισμα για  όσο μένουν κάποια άλογα όλη τους τη ζωή; Πως ενώ για τους ανθρώπους ο περιορισμός αυτός δεν είναι φυσιολογικός και υγιής, να θεωρείται φυσιολογικός για τα άλογα; Δεν είναι άδικο;

Η ευζωία των αλόγων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μας. Από εμάς εξαρτάται η σωματική και ψυχική τους υγεία.

Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται όταν πρόκειται για τη φροντίδα των αλόγων μας. Δυστυχώς έχουμε περιορισμούς λόγω του χρόνου, των οικονομικών η άλλων απαιτήσεων που μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε παροχή φροντίδας που ταιριάζει περισσότερο στις δικές μας ανάγκες και όχι των αλόγων.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και χαρούμενο άλογο, ας μελετήσουμε τις φυσικές τους ανάγκες, έπειτα να τις  ενσωματώσουμε στο καθημερινό τους πρόγραμμα και περιβάλλον, και  έτσι να μειώσουμε το στρες, τους τραυματισμούς και τις ασθένειες. Θέλουμε υγιή και χαρούμενα αλόγα δίπλα μας, τους το οφείλουμε άλλωστε.