(Ελληνικά) Γιατί τα άλογα κοιμούνται όρθια?

Στην άγρια ​φύση, όταν υπάρξει κίνδυνος, τα ζώα επιβιώνουν μέσω της ”μάχης” ή της φυγής. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς όταν κάποιος πηδά από το σκοτάδι και μας τρομάζει: Παίρνουμε θέση μάχης η τρεπόμαστε σε φυγή ουρλιάζοντας. Οι άνθρωποι, που έχουν κληθεί ως τα απόλυτα αρπακτικά, συχνά πολεμούν. Τα άλογα, που βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις καταστάσεις ως θηράματα (εκτός από μάχες μεταξύ αλόγων), τρέπονται σε φυγή.
Στην φύση, αυτά τα άλογα που μπορούν να κοιμηθούν όρθια, να ξυπνήσουν και να ξεφύγουν από τα αρπακτικά γρηγορότερα, είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν και να μεταδώσουν τα γονίδιά τους. Σκεφτείτε πως είστε ένα άλογο (μεγάλο φυτοφάγο ζώο), και ένα σαρκοφάγο με άδειο στομάχι σας κοιτάει και πλησιάζει προς το μέρος σας γλείφοντας τα χείλη του, σίγουρα θα είστε καλύτερα αν μπορείτε να τραπείτε σε φυγή αμέσως!

Γι ‘αυτό και τα άλογα κοιμούνται όρθια, αλλά πώς το κάνουν;
Η Μητέρα Φύση έχει εξοπλίσει τα άλογα με το μηχανισμό “stay apparatus”, έναν μηχανισμό μέσω του οποίου κλειδώνουν οι μύες και οι τένοντες, αφήνοντας το ζώο να στέκεται όρθιο χωρίς καμιά μυϊκή προσπάθεια. Ο μηχανισμός αυτός είναι εξαιρετικά χρήσιμος για ζέβρες, άγρια ​​άλογα και ελέφαντες, επειδή αυτά τα ζώα – όταν κοιμούνται σε όρθια θέση – μπορούν να ξεφύγουν από μια επίθεση αρπακτικού πιο γρήγορα και εύκολα.
Στα μπροστινά πόδια, αυτό είναι σχετικά εύκολο, καθώς αυτά τα άκρα στηρίζονται φυσικά σε μια ευθεία, φέρουσα θέση. Τα πίσω πόδια παρουσιάζουν ένα ακόμα πιο περίπλοκο μηχανισμό, ωστόσο και γι ‘αυτά, τα άλογα έχουν αναπτύξει με τον καιρό έναν συνδυασμό συνδέσμων και αρθρώσεων, προσαρμοσμένους με τέτοιο τρόπο που να τους επιτρέπουν να μένουν σε σταθερή και ακίνητη θέση.
Όταν το άλογο απολαμβάνει έναν σύντομο υπνάκο, θα κλειδώσει ένα οπίσθιο άκρο σε αυτήν τη σταθερή θέση. Το βάρος του οπίσθιου άκρου ακουμπά στο ”κλειδωμένο” άκρο ενώ το άλλο οπίσθιο άκρο βρίσκεται σε μια κάμψη και ηρεμία.

Aναμφίβολα το ”stay apparatus” είναι ένα ωφέλιμο σύστημα για τα άλογα, αλλά παραμένει ένα μικρό πρόβλημα. Όπως και οι άνθρωποι, τα άλογα έχουν ρηχό ύπνο και μια βαθύτερη περίοδο ανάπαυσης γνωστή ως ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Τα άλογα χρειάζονται περίπου δεκαπέντε λεπτά ύπνου REM κάθε μέρα και μπορούν να το πάρουν μόνο όταν ξαπλώνουν. Ευτυχώς που δεν χρειάζονται πολύ ύπνο REM, επειδή ένα άλογο που ξαπλώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν έχει τόση καλή κυκλοφορία του αίματος στους μεγάλους μύες των ποδιών, γεγονός που το καθιστά δύσκολο να σηκωθεί από το έδαφος. Όσο μεγαλύτερο είναι το άλογο, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, και γι ‘αυτό ορισμένα άλογα (ιδιαίτερα τα άλογα έλξης) έχουν δυσκολίες στο να ανακάμψουν από μεγάλης διάρκειας αναισθησίας.

Είτε άγρια-ελεύθερα άλογα, είτε οικόσιτα, πρέπει να αισθάνονται ασφαλές πριν ξαπλώσουν για να απολαύσουν λίγα λεπτά βαθύ ύπνο. Τα άλογα που δεν καταφέρνουν ποτέ να κάνουν REM ύπνο, πεθαίνουν. Μπορεί να υπάρξει μεγάλη απώλεια ύπνου για ένα άλογο από πολλές ώρες μέχρι και πολλές μέρες, όμως εντέλει το άλογο καταφέρνει κάποια στιγμή να βρει ηρεμία και ασφάλεια και να μπορέσει να πάρει REM ύπνο αναπληρώνοντας έτσι όλο τον ύπνο που έχασε λόγω στρες, κινδύνου η άσχημων συνθηκών. Σε ένα φυσικό κοπάδι, τα άλογα απολαμβάνουν την προστασία του κοπαδιού τους κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Συχνά ένα άλογο θα σταθεί όρθιο προστατεύοντας τα άλλα που ξαπλώνουν για βαθύ ύπνο.Το όρθιο άλογο αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα τον κίνδυνο και έτσι δίνει χρόνο στα άλλα να σηκωθούν.
Κάθε άλογο και διαφορετικό γ’ αυτό εξαρτάται από το καθένα πόσος βαθύς ύπνος του αναλογεί.

Τα ελεύθερα-άγρια ​​άλογα ξαπλώνουν λιγότερο από τα εξημερωμένα άλογα. Στη φύση τα άλογα περπατάνε πολλά χιλιόμετρα την ημέρα για να βρουν τροφή να καλύψουν τις ανάγκες τους και έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά αρπακτικά. Τα σημερινά οικόσιτα άλογα έχουν καθημερινό σερβιρισμένο φαγητό και λιγότερους κινδύνους να αντιμετωπίσουν γι’ αυτό τα συναντάμε αρκετά συχνά ξαπλωμένα. Η εικόνα ενός αλόγου να ονειρεύεται είναι μαγική. Το μόνο αρπακτικό που έχει να αντιμετωπίσει το σημερινό οικόσιτο άλογο είναι ο άνθρωπος! Τουλάχιστον στη φύση αν πιαστεί απο αρπακτικό η ζωή του θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα,ενώ με το ανθρώπινο αρπακτικό η κακοποίηση μπορεί να διαρκέσει χρόνια ολόκληρα…