Χειμώνας και άλογο

Με την επιδείνωση του καιρού και τον χειμώνα στο κατώφλι μας, ας θυμηθούμε μερικές απαραίτητες πρακτικές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την προστασία των ιπποειδών μας.

Ο σταβλισμός δεν είναι απαραίτητος για όλα τα άλογα, όμως η προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα  είναι αναγκαία. Πρέπει να έχουν πάντα ένα καταφύγιο, σωστή διατροφή και μία κουβέρτα.

Στη φύση, τα άλογα βρίσκουν προφύλαξη κάτω από δέντρα ή πίσω από βράχους, για να μην τα φτάνει ο αέρας και η βροχή. Όταν όμως τα περιορίζουμε σε ένα χωράφι (ή βοσκότοπο) πρέπει να τους παρέχουμε εμείς αυτή την προστασία. Ένα τρίπλευρο υπόστεγο με ένα μεγάλο άνοιγμα μόνο από τη νότια πλευρά, μπορεί να παρέχει την απαραίτητη προστασία από τους ισχυρούς βοριάδες και τους ανατολικούς ανέμους, που φέρνουν κρύο, αλλά και από τους δυτικούς, που φέρνουν υγρασία. Είναι προτιμότερο πάντως να μεταφέρονται σε στάβλο για να κοιμηθούν το βράδυ. Ένα άλογο που έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί σ’ ένα καταφύγιο πιθανότατα θα χρειαστεί λιγότερη τροφή, θα μπορέσει πιο εύκολα να διατηρήσει το σωματικό του βάρος και θα είναι σίγουρα πιο ήρεμο.

Η προετοιμασία για τον επερχόμενο χειμώνα προϋποθέτει ότι το άλογό μας έχει το κατάλληλο βάρος. Κατά τη χειμερινή περίοδο τα άλογα καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους για να ζεσταθούν, οπότε χρειάζεται να λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες. Κατά την αξιολόγηση της ημερήσιας μερίδας τροφής του αλόγου σας, έχετε υπόψη σας ότι το χορτάρι δεν είναι αρκετό για να τα θρέψει το χειμώνα, γι΄ αυτό πρέπει να συμπληρώνεται από σανό και συμπυκνωμένες τροφές (δημητριακά, κύβους, μείγματα), ανάλογα με τον τύπο εργασίας που το άλογο κάνει. Η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες του χειμώνα, προτού εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αδυναμίας. Αν το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το μηδέν, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παροχή ενέργειας. Αν η διατροφή το χειμώνα είναι ανεπαρκής, τότε το άλογο θα χάσει βάρος και γενικότερα θα επιδεινωθεί η φυσική του κατάσταση, οπότε θα γίνει πιο ευάλωτο σε κολικούς, μικρόβια, παράσιτα, δερματίτιδες, κλπ.

Το νερό πρέπει, επίσης, να υπάρχει άφθονο και να είναι φρέσκο και καθαρό. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να παγώσουν το νερό και έτσι τα άλογα να μείνουν χωρίς νερό για αρκετές ώρες. Η πρώτη δουλειά κάθε ιδιοκτήτη θα πρέπει να είναι κάθε πρωί να σπάει τον πιθανό πάγο στις ποτίστρες νερού και τους κουβάδες και να τηρεί ένα συνεχή έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εάν η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή.

Αν το άλογο δουλεύει, πιθανότατα θα είναι κουρεμένο, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φοράει κουβέρτα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν δεν είναι κουρεμένο, δεν έχει ανάγκη από κουβέρτα. Όταν τα άλογα βρίσκονται έξω ελευθέρα, δεν μένουν ακίνητα ούτε στιγμή και μπορούν ανά πάσα στιγμή να καλπάσουν ζωηρά και να ανακτήσουν τη θερμότητα που μπορεί να έχασαν. Αν βάλουμε την κουβέρτα πολύ νωρίς στο χρόνο, περιορίζουμε την ανάπτυξη του χειμωνιάτικου τριχώματος. Αν πάλι τη βάλουμε πολύ αργά, τότε δεν εξυπηρετεί σε τίποτε αφού το πυκνό τρίχωμα έχει ήδη εμφανιστεί.

Ένα άλογο σε χωράφι δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το εγκαταλείπουμε εκεί. Πρέπει να το επιβλέπουμε πάντα. Παίρνοντας μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα, εξακριβώνουμε αν όλα πάνε καλά. Δεν ξεχνάμε να αφαιρούμε τις κουβέρτες τακτικά και να επιθεωρούμε το δέρμα και το σώμα του αλόγου μας, ψάχνουμε για τυχόν τραυματισμούς από την κουβέρτα. Αν το τρίχωμα είναι θαμπό και ερεθισμένο, αυτό υποδηλώνει μια γενική κακή σωματική κατάσταση. Καθαρίζουμε συχνά τις οπλές και εξετάζουμε και την κατάσταση του εδάφους. Ρίχνοντας λίγη άμμο ή ακόμη και χώμα πάνω στα σημεία που γλιστρούν επικίνδυνα (πάγος ή λάσπες), μειώνουμε τους κινδύνους για το άλογο.

Μη ξεχνάτε ότι ζώα που είναι μόνιμα δεμένα, ακόμα και αν το σκοινί τους επιτρέπει την φυσική κίνηση, η έλλειψη καταφυγίου από τα καιρικά φαινόμενα είναι ενάντια στους κανόνες ευζωίας που ισχύουν για όλα τα ζώα και αποτελεί κακοποίηση (!)