ΕΣΠΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό να προστατεύει και να περιθάλπει ιπποειδή από την κακομεταχείριση,την εγκατάλειψη και τον βασανισμό, να ελαφρύνει τον πόνο τους με φροντίδα και αγάπη και να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες για την σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπισή τους.
Ιδιωτική πρωτοβουλία ανθρώπων της ιππασίας που η αγάπη τους για τα άλογα περίσσευε έκανε τον Ε.Σ.Π.Ι. τον μοναδικό φιλοζωικό σύλλογο που περιθάλπει ιπποειδή στην Ελλάδα.
Αφορμή για την ίδρυσή του υπήρξε μια καταγγελία για 64 ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε κτήμα στον Ασπρόπυργο και που τα περισσότερα από αυτά προορίζονταν για τα σφαγεία της Ιταλίας. Τα ζώα αυτά κατασχέθηκαν και συντηρήθηκαν για 1 χρόνο σε κτήματα στο Κορωπί. Μετά από πολλές δικαστικές ενέργειες, ο ιδιοκτήτης και έμπορος αλόγων, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση, ενώ συγχρόνως του αποδόθηκαν τα ζώα ως περιουσιακό του στοιχείο.
Ακολούθησε άλλη μια κατάσχεση 24 ζώων στο λιμάνι της Πάτρας, προοριζόμενα κι αυτά για τα σφαγεία της Ιταλίας, με κάκιστες συνθήκες μεταφοράς. Τα ζώα ήταν κλεισμένα και κυριολεκτικά πεταμένα στο φορτηγό που τα μετέφερε για περισσότερο από 48 ώρες, χωρίς νερό και τροφή. Πολλά από αυτά ήταν άρρωστα. Τα περισσότερα, μετά από πολλές περιποιήσεις δόθηκαν για υιοθεσία, ενώ κάποια από αυτά που ήταν σε σοβαρή κατάσταση μείνανε στο σύλλογο για αποθεραπεία. Πλέον είναι όλα υιοθετημένα σε οικογένειες που τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Αν και το εμπόριο κρέατος, δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί σίγουρα να καθιερωθούν έλεγχοι ώστε η μεταφορά των ζώων, να γίνεται σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζει ο νόμος και να συνοδεύονται από νομότυπα επίσημα έγγραφα.

Αργότερα ο σύλλογος εξασφάλισε τις δικές του εγκαταστάσεις στο Κορωπί. Εκεί, 8 άλογα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε εσωτερικούς στάβλους και πολλά περισσοτερα σε εξωτερικούς χώρους (paddock), επιτρέποντας έτσι τη φιλοξενία περίπου 20 αλόγων ανά πάσα στιγμή. Από τον Φεβρουάριο του 2016 μεταφερθήκαμε σε καινούργιες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, τις οποίες μισθώνουμε μέχρι σήμερα, με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα ζώων καθώς και εξωτερική αρένα που να επιτρέπει την εκπαίδευσή τους.

[huge_it_portfolio id=”14″]

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ:
Σε αυτά τα 10 και πλέον χρόνια ο σύλλογός έχει εγγεγραμμένα στο μητρώο του πάνω από 100 άλογα τα οποία έχουν περάσει από τις εγκαταστάσεις μας, εκτός από τα 64 της πρώτης καταγγελίας.
Έχουμε προβεί σε περισσότερες από 50 υιοθεσίες ιπποειδών σε σπίτια που τα αγαπούν και τα φροντίζουν και έχουμε πάντα στις εγκαταστάσεις μας πάνω από 15 ιπποειδή με μεταβαλλόμενο πάντα αριθμό.
Ειδικά τα πρόσφατα χρόνια έχουμε περισυλλέξει και κατασχέσει περισσότερα από 30 άλογα και έχουμε διεκπεραιώσει πάνω από 80 καταγγελίες κακοποίησης και εγκατάλειψης ιπποειδών.
Δίνουμε το παρόν σε αθλητικούς αγώνες ιππασίας και σε ιππικές εκθέσεις στην επαρχία όπου ενημερώνουμε τους πολίτες για το έργο μας.
Διοργανώνουμε εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις μας, με την επιμέλεια και επίβλεψη των εθελοντών σε εκδρομές σχολείων, προσκόπων και άλλων συλλόγων που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις μας.
Δέχομαστε και ξεναγούμε κάθε επισκέπτη που μας τιμά με τη παρουσία του στις εγκαταστάσεις μας, κάθε Κυριακή 11:00 – 14:00.

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΜΑΣ

Τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν είναι:

Η αλλαγή της Ελληνικής Νομοθεσίας σε ότι αφορά τα ιπποειδή. Απαρχαιωμένες νομοθεσίες μας δυσκολεύουν πολύ στο να απομακρύνουμε τα ζώα από τους (κακούς) ιδιοκτήτες όταν είναι απολύτως απαραίτητο και κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο 4039/12 ωστόσο έχει βάλει τα πρώτα λιθαράκια, που μας βοηθούν, να επεμβαίνουμε άμεσα και σε κάποιες περιπτώσεις να διώκουμε ποινικά ιδιοκτήτες, που κακοποιούν άλογα και γενικά ιπποειδή, αλλά δεν είναι αρκετός.
Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία η οποία είναι εξάλλου και η πρώτη υπεύθυνη για τη λύση αυτού του προβλήματος που εμείς αναλάβαμε εθελοντικά.
Προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς, μικρούς και μεγάλους για να μας στηρίξουν οικονομικά.
Ερχόμαστε σε επαφή με παρόμοιους Φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάρουμε στοιχεία και βοήθεια από την εμπειρία τους.
Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, κυρίως κοινωνικής φύσεως, για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας.
Οργανώνουμε μια ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσουν σημαντικά στην δουλειά μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ο Σύλλογος μας εξαρτάται πλήρως και ΜΟΝΟ από την οικονομική ενίσχυση των μελών του, τις εγγραφές και συνδρομές τους, τις υιοθεσίες και αναδοχές και από τις δωρεές φίλων και υποστηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντές.
Η προσπάθειά μας είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική υποστήριξη του Κράτους και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενίσχυση από ανάλογες Οργανώσεις του εξωτερικού.
Ο Ε.Σ.Π.Ι. έχει καθημερινή ανάγκη από τροφές, φάρμακα, αξεσουάρ για τα άλογα όπως κουβέρτες καπίστρια κ.α. και φυσικά χρήματα για τα πάγια του και τις εξορμήσεις διάσωσης ζώων σε ανάγκη.
Από το 2007 έως και σήμερα ο Ε.Σ.Π.Ι. δεν έχει λάβει καμία κρατική επιχορήγηση ή επιδότηση και ότι έχουμε καταφέρει έχει γίνει με καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας κινήσεις από δωρεές, αναδοχές ζώων και εγγραφές μελών.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο, ιδωτικής πρωτοβουλίας, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Απρίλιο του 2007. Το Συμβούλιο αποτελείται από εννέα τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά και εκλέγεται κάθε δύο χρόνια.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση τον Μάρτιο του 2020, έχει ως εξής:

Πρόεδρος Δ.Σ. –Αιμιλία Κυριακού
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – Αθανάσιος Χελιώτης
Γραμματέας Δ.Σ. – Αγγελική Μάνεση
Ταμίας Δ.Σ. – Χριστίνα Αλεξάνδρου
Μέλος Δ.Σ. – Κωστής Μεϊμαρίδης
Μέλος Δ.Σ. – Παύλος Αντωνίου
Μέλος Δ.Σ. – Γιάννης Βασιλείου
Μέλος Δ.Σ. – Στέλλα Καλαμάκη
Μέλος Δ.Σ. – Πάολα Ξεπαπαδάκη