ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η εθελοντική ομαδική εργασία είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που βοηθάει το έργο του Συλλόγου και συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των μελών. Κάθε ενδιαφερόμενος/η που θέλει να προσφέρει εθελοντική βοήθεια στον ΕΣΠΙ έρχεται σε επικοινωνία με την βασική ομάδα εθελοντών ώστε να ενημερωθεί για τους διαφορετικούς τομείς και λειτουργίες που χρειάζονται ενίσχυση. Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ενδιαφερόμενου/ης αλλά και τον τομέα στον οποίο επιθυμεί περισσότερο να μας βοηθήσει οργανώνεται μια μικρή εκπαίδευση από τους υπεύθυνους του συλλόγου.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι όσοι θέλουν να μας βοηθήσουν πως τα ιπποειδή που φιλοξενούμε παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες και χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Δεν είναι μόνο οι πληγές στο σώμα που αφήνουν σημάδια αλλά και οι πληγές στην ψυχή και τον χαρακτήρα τους. Εκτός από τις καθημερινές ανάγκες για βοήθεια και φροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ζωτικής σημασίας να διευρυνθεί η ομάδα που θα μπορεί να αναλαμβάνει την διεκπαιρέωση του τμήματος των καταγγελιών.

Όταν καλούμαστε σε μια καταγγελία εκτός από τις νομικές γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από την εμπειρία μας και την ασαφέσταση νομοθεσία που αφορά τα ιπποειδή έχουμε μεγάλη ανάγκη από ανθρώπους που θα μας πλαισιώνουν και θα μας στηρίζουν. Τις περισσότερες φορές πρέπει να βρεθούμε σε δύσβατες περιοχές κάτω από αντίξοες ή ακόμα και επικίνδυνες για την ασφάλειά μας συνθήκες. Όσο περισσότεροι γίνουμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμή μας.

Στον ΕΣΠΙ λειτουργεί μια εξαιρετική ομάδα βασικών εθελοντών οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και με ιδιαίτερη χαρά υποδέχονται και οργανώνουν το σημαντικό έργο του εθελοντισμού. Τα μέλη αυτής της ομάδας είναι: Αιμιλία Κυριακού, Αναστασία Σοφρώνη, Θανάσης Χελιώτης, Στέλλα Καλαμάκη, Αγγελική Μάνεση, Χριστίνα Αλεξάνδρου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου.

Μερικά λόγια από τους εθελοντές μας για το τί σήμαινει για τον καθένα ο εθελοντισμός:

«Πολλές φορές, αν όχι όλες, η ευτυχία βρίσκεται σε μια μικρή μπουκιά σανό»

Ο εθελοντισμός ορίζεται σκληρά και κρύα σαν μια αυθόρμητη αλλά συνειδητή προσφορά πνευματικού ή σωματικού έργου με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενός ανθρώπου, ενός ζώου ή ενός οικοσυστήματος φυσικού ή τεχνητού.

Είναι σίγουρα ο έρωτας μας για την βοήθεια προς άλλα μέλη της κοινωνίας μας χωρίς κανένα όφελος. Η πιο ανιδιοτελής μας πράξη..

Αλλά είναι όντως έτσι ? Ο εθελοντισμός μπορεί ταυτόχρονα να θεωρηθεί σαν την ΠΙΟ εγωιστική μας πράξη. Δίνουμε σε έργο και παραλαμβάνουμε σε αγάπη, σε ενδορφίνες χαράς που δημιουργούνται μέσα μας από την παροχή βοηθείας. Και αν οι ενέργειες μας είναι οι σωστές, η διαπίστωση μιας ευημερίας που σχετίζεται άμεσα με τις δικές μας πράξεις – χαιρόμαστε, ψηλώνουμε, νιώθουμε περήφανοι.  Και αυτό δεν είναι κακό, είναι ανθρώπινο και υγιές και αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου ψυχισμού. Νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, κάνοντας μια καλή πράξη.

Ο εθελοντισμός με τα ζώα είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη περίπτωση διότι δεν μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα μας ούτε μπορούν να μας πουν ευχαριστώ. Μπορούν να μας δείξουν όμως..

Τα ζώα μπορούν να μας μιλήσουν αρκεί να έχουμε τα αισθητήρια όργανα μας συντονισμένα για να μπορέσουμε να ακούσουμε τι θέλουν να μας πουν.

Η δική μας «πληρωμή», δουλεύοντας με τα άλογα, είναι οι ήχοι και οι συμπεριφορές που υποδηλώνουν υγεία, χαρά, ηρεμία.  Είναι η εύρεση ενός κατάλληλου σπιτιού γι αυτά, είναι η καθημερινή τους ψυχική και σωματική ενδυνάμωση σε έναν χώρο ασφαλή και δημιουργικό. Οι καθημερινές  κινήσεις που μας δείχνουν την καλή κατάσταση ενός ζώου που μέχρι χθες πάλευε να επιζήσει.  Ή ακόμα και αν φεύγοντας δεν ρίξουν ματιά πίσω τους. Τότε ξέρουμε ότι η δουλειά που κάναμε ήταν η σωστή.

Και αυτό μας κάνει ευτυχισμένους και μας γεμίζει όλες μας τις μπαταρίες για παραπάνω δουλειά εντός και εκτός του συλλόγου μας. Διότι ο εθελοντισμός δεν έχει ωράρια και πρόγραμμα – Εθελοντής γίνεσαι και από την στιγμή που μεταμορφώνεσαι, παραμένεις έως και το τέλος σε όλες τις πτυχές της ζωής σου.

~ Sarah Giani